Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал изрази убеждение, че Украйна вече отговаря

...
Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал изрази убеждение, че Украйна вече отговаря
Коментари Харесай

Украинският премиер Шмигал: Украйна отговаря на много от критериите за ЕС

Министър-председателят на Украйна Денис Шмигал изрази разбиране, че Украйна към този момент дава отговор на огромен брой критерии за страните кандидатки за присъединение към Европейския съюз (ЕС).

Това заяви " Укринформ ", като цитира изказване на премиера във " Facebook ".

Тази седмица, Европейската комисия (ЕК) препоръча на Украйна да се даде статут на претендент за участие в Европейски Съюз. Окончателното решение ще бъде взето на срещата на върха на 23-24 юни.

" Важно е да се разбере, че Европейски Съюз не даде на Украйна този статут като подарък. През последните години свършихме доста работа, с цел да реформираме нашата страна. Въпреки че следва още дълъг път, нашите европейски сътрудници са създали обективно оцени всички достижения. Европейската комисия означи също, че държавното управление на Украйна по време на войната показва необикновено равнище на институционална мощ, увереност и дарба да действа ", акцентира Шмихал.

Според него, кандидатският статут за Украйна означава правно подсилване на европейското бъдеще.

" Това значи, че Украйна не просто ще може да се причисли един ден евентуално към Европейски Съюз, а че процесът е стартиран и тя към този момент дава отговор на забележителен брой критерии за претенденти ", означи министър-председателят.

Подготовката за участие ще включва довеждане докрай на цялостна промяна във всички области. В това, съгласно Шмихал, Украйна ще бъде подкрепена от Европейската комисия, предоставяйки съвещания и друга помощ.

Украйна също ще стане пълновръстен член на стратегиите и самодейностите на Европейски Съюз, отворени както за Европейски Съюз, по този начин и за страните кандидатки. Като страна претендент, Украйна ще има по-големи благоприятни условия да бъде чут гласът й при изработването на политиките на Европейски Съюз.

" Като получи статут на претендент и стартира да се придвижва към участие, Украйна ще стане по-привлекателна за вложителите. Бизнес климатът ще се приближи до изискванията в Европейски Съюз - вложителите ще работят на предвидим пазар и ще имат предпазен бизнес. Привлекателността за вложителите също ще бъде се нуждаят от надеждни гаранции за сигурност след успеха над Русия ", акцентира Шмихал.

Украйна ще има достъп до финансова помощ за страни, които се готвят да се причислят към Европейски Съюз - с Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA). Такава помощ може да бъде предоставена посредством безплатни средства, вложения или като техническа помощ.

" Освен това, като натрупва средства за възобновяване на Украйна през днешния ден посредством специфичен поверителен фонд за взаимност, Европейски Съюз ще третира сходни вложения не като следвоенно възобновяване на трета страна, а като инвестиция в благосъстоянието на евентуален предстоящ член на Европейски Съюз ", подчерта Шмигал.

" Движението към Европейски Съюз ще ни разреши да модернизираме страната си и ние сме заинтригувани да създадем всички промени допустимо най-скоро. Украйна е Европа и Украйна скоро ще стане член на Европейския съюз ", добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР